ENG English
Начало УсловияКонтакти
Видове обекти

ЛОКАЦИЯ

ГРАД / СЕЛО


Екопътека Римският път

» Населено място: Габрово
» Община: Габрово
» Регион: Габрово
» Телефон:
» Моб. телефон:
» Сайт:

  Трасето на пътеката минава през равна гориста местност по стар римски път, който съществува от началото на IV в. Римският път е свързвал големия път (Никополис ад Иструм -Августа Траяна - Константинопол) с местността Градище над Габрово, където през IV - VII в. е имало крепост. Пътят започва над с. Боженци и е дълъг около 8 км. От създаването на с. Боженци до сега той се ползва като пряк път до Габрово. През вековете е добре поддържан.

  С пътя са свързани няколко истории. В началото на XIX в. Богдан от с. Боженци бил моряк от английската флота. Прибирайки се от Цариград, някъде край Одрин разбойници го ограбили и убили. Властите заловили бандитите и изпратили на майка му коня, пръстена и две конски торби злато. С част от парите майката, в памет на сина си, поправила пътя до Радолов дол и затова го нарекли „Богданов калдаръм".

   Дядо Миньо Попа, известният герой от габровските анекдоти, също всяка пролет давал пари за поправката на тоя път, по който той самият ходел бос, за да не си износва обувките.

   До село Боженци, на 10 м. от пътя и до сега съществува Рачовският кладенец. Името му може би има връзка с легендарния син на болярката Божана Рачо Ковача, основателят на Габрово. 


Офертата е прочетена: 1712 пъти.

Изпратете запитване до подателя на офертата

Име: Телефон: е-mail:

Въведете кода:  

Запитване:

Всички полета са задължителни!     


Търсене
    Вид:
    Местоположение:     Населено място:Вип оферти
Къща за гости " Мая "
Къща " Равеста "
Хотел Комплекс "Воеводски"
ТОП 5 на СПА дестинациите в България
Хотел " Кълвачеви "
Къща за гости "Дом Петкови"
Тайната на Котел
Асенова крепост
Дом " Петкови "